Gaiţa (Garrulus glandarius)

Este specie de interes cinegetic ce se poate vâna în perioada 1 septembrie – 28 februarie. Deşi are desemnat un sezon de vânătoare şi împăiată ar reprezenta un frumos trofeu, puţini vânători au mers cu interesul lor până acolo încât să o împuşte.

Pasăre omnivoră, mănâncă de obicei ghindă, jir și insecte, însă îşi poate completa hrana și cu ouăle şi puii altor păsări. Este sedentară, preferând trupurile de pădure mixtă din zona colinară, dar coboară toamna spre zonele de câmpie.

Gaiţa este cunoscută vânătorilor mai ales pentru felul ei de a da alarma când cineva sau ceva încearcă să se apropie tiptil. Când vreun om sau un prădător precum vulpea sau jderul deranjează liniştea pădurii, gaiţa vigilentă îl ”ceartă” cu ţipete scurte şi îi trădează prezenţa. În funcție de cât de atent se apropie sau de cât de puțin se mișcă în locul de pândă, vânătorul poate fi ”atenționat” sau ”desconspirat” de gaiță…


RAŞOVA VREMEA